Tuesday, March 16, 2010

nak nangisss..

yerr saye mmg nak nangis sekrang nih!!! sebabb ape?? sebab dah lama x nangis..hehe..bnyklah sebabnyer.. paling nak nangis sbb takott exam dah nak dekat, pastu mcm kelam kabut sikit lately, rase mcm x cukup tgn nak wat semua bende..ya Allah, hambamu ini mohon kekuatan.

saye tahu, mesti ade yg penah kate kan, "alaaa, budak perempuan ni selalu je nak nangis, cket2 nak nangis..mcmlah nangis boleh selesai masalah"..tau x saya marah sgt kalo ade org yg kate mcm tu, mcmlahh die x penah nangis kan. tu kecik2 tu nangiss boleh.besar2 pon boleh jugak la kann..ape ingt kite nangis saje2 ke?? *emo pulak* =P

sambil2 rase nak nangis nihkan, tiba2 saye terjumpa satu artikel dlm iluvislam tajuk "KENAPE PEREMPUAN SUKA MENANGIS??"..haaa, terjwab soalan sape2 yg suka tanye nih..bace ehh =D

Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya, "Ibu, mengapa ibu menangis?"
Ibunya menjawab, "Sebab ibu adalah perempuan, nak." "Saya tidak mengerti ibu," kata si anak. Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. "Nak, kau memang tak akan mengerti…"

Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. "Ayah, mengapa ibu menangis?" "Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas," sang ayah menjawab. "Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan."

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, dia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, "Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?" Dalam mimpinya dia merasa seolah-olah mendengar jawapannya:

"Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama. Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

"Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.

"Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

"Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.

"Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.

"Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya. Sebab bukannya tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak.

"Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

"Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah "air mata kehidupan."


haaa mcm maneee?
terjawab x persolan itu =))...mcm mana pun kite kene kuat semangat walau besar mana pun masalah sebab Allah sentiasa bersama hambanya yg memerlukan *pesanan utk diri sendiri jugak*, keep on praying ok!!! gud girl stay strong!! fightinggg...

al insyirah: 5

"surely with difficulty is ease"