Saturday, December 18, 2010

it is all because of His blessing...

i wake up this morning and just realize how thankful i am for every single breath that Allah gives me. since me struggling with my final exam this semester, my only focus was books and medic stuffs for at least the past 3 months. and that's it. (well..no doubt..there were still few more things actually besides medic!! =P..) i just cant believe i survived this tremendous hardest semester ever so far. it was just too much to do and without Allah's blessing and help, i seriously dont think i can make it till today. in fact, being a 3rd year medical student, i can tell u it is all really because His blessing or rahmat, not actually from my effort though how much i study becoz medic is so unpredictable. i still remember one of my fren did tell me - if u achieved sumthing, it is actually only 1% of your effort, the rest of 99% is come from Allah's blessing and help- and it is soooooo true for me. u need Allah in whatever condition because that is what we called 'fitrah'.

and now, after i finished my last paper yesterday, i was so excited and grateful. we went for 'makan-makan', walking along christmas market and spend our night laughing and chatting bout our winter trip, plan for our next holiday and the list just go on and on. provided, it was a perfect night, to celebrate the so called 'freedom' as exam over, with snowww which is just enough to make u think Allah is the greatest. it was so beautiful and very soothing by just looking at it. i just love snow soo much :).

but, the happiness just end there after i received a heart breaking news from my junior saying that Mas afzal had just passsed away after admitted to the icu. me personally, i didnt knoe him as a person as well. i just met him once last summer at one of the summer camp that i attend. he is 26 year old doctor who suffered from Hodgkin lymphoma ( a type of cancer) since december 2008. by looking at him, u will knoe this man is really strong, fighting and struggling for the disease that he has yet, still able to finished his study and motivate others. i wish i'll be as strong as him. but now, that he had gone, it really make me think how close we are to death. it can be today, tomorrow or anytime. Ya Allah, are we ready to face it when the time is finally come?? let 'muhasabah' our own self. may Allah grant us his blessing and good health to do da'wah and good things in this world. to Mas Afzal, may he rest in peace and be in 'syurga' with all the good men.

for this 2 weeks winter break, i hope i can use my time wisely and do a preparation for the next step as medical student as well as prepare my self to become a good muslimah insyaAllah :). i shud pen off now. till we meet again. happy holiday. take a good care of yourself ok. may Allah protect us always. salam =)


p/s : i just finished my 2 and half year of medic school.tq Allah.. 2 and half year more to go. hopefully everything will go smoothly and i pass my exam. pray for me. *luv n hugssss*

Friday, September 17, 2010

3rd year medicine (^_^)

assalamualaikum kawan-kawan ;)

selamat hari rayaaaaaa n maaf zahir batin eh kalao ade salah dan silap, penah buat awak semua terasa ke kan. mulut kadang2 xde insuran sikit.hehe..macam mana raya korang??mesti best sgt dapat raya dgn famili kat mesiakan. i wish i could do the same thing..huhu. kpd kawan2 yg senasib dgn saya, jangan sedih2..kita kan kuat!!! my hari raya here in galway was ok. hehe. nasib baik hari raya tuh ade klas petang je, dapat la g solat raya.

pejam celik, dah 3 minggu lebih saya kat galway. bz jugak rupanya 3rd year nih. cuakkkk! biasalah, lagi bnyk yg kene tahu dan kene belajar. dah x boleh main2 dah sbb berapa tahun je lagi dah nak jadi doktor kan. pray for me pleaseeeeeeeeeeeeeeee!!!! ;). sekarang ni basically kitorg belajar pasal pathology of brain, git dan adik beradik die lah. course 'core clinical skill' paling mencabar sbb dah start ala2 clinical year. masuk hospital jumpa patient, practise physical examination dn bnyk lagi lain2 yg boleh tahan menarik.hehe

saya harap, Allah akan mempermudah kan segala urusan saya dan kawan2 untuk tahun ketiga perubatan ini. semoga kami akan berjaya menjadi doktor yg beriman dan dapat membantu orang lain yg memerlukan.ameen.

p/s : saya nak jadi doktor yg sentiasa konfiden dan disayangi ramai..cewahh. ok.byee..doakan ok. luv all. nak g baca buku patho ;P

Wednesday, August 25, 2010

tok bok kate pergi, galway kate marii (*_*)

assalamualaikum ;)

ishhhh! lagi 3 hari je tinggal cuti summer setelah bercuti dari pertengahan mei dulu2. rasa dah lama cuti tapi biler dah tinggal beberapaha hari je lagi nih, rasa cepat pulak masa berlalu. tapi, mcm mana pun hidup mesti diteruskan, adat menjadi pelajar kene bersusah-susah dulu baru boleh bersenang-senangkan (mcm x berapa senang jugak jer even dah abes belajar sbb org kate jadi doktor sibuk ;P ). teringat pesanan cikgu yang kite belajar ni kire jihad kecil jugak. insyaAllah kalo semua yang kite buat diniatkan kerana Allah, Allah akan sentiasa bersama kita dalam kesusahan dan kesenangan sepanjang hidup kita.

flight saye ke dublin hari sabtu ni pkul 9.30 malam from klia. tapi petang tu saya akan amek MAS from kb ke kl. umi n abah x dapat hantar ke kl this year. tapi saya pun x kesah sbb x nak jugak menyusahkan diorang tambah2 bulan puase nih...ermm kelakar betul tau, nak tggu hari sabtu ni kan rasa macam tunggu orang nak masuk meminang. die punya berdebarr tuh..hahah..bayangkan lah, tido x lena, makan x lalu, pastu macam-macam perasaan ade. kadang-kadang excited tapi sayu pun ade jugak.hehe..

alhamdulillah, biler muhasabah balik apa yang saya dah lakukan summer ni..saya rasa banyak bende baru yang saya pelajari terutamanya dari lawatan-lawatan dan program2 menarik yang saya join. ramai kenalan baru yg sgt2 inspiring saya jumpe dan semua ini sangat bermakna utk saya. tapi biaselah, sedikit terkilan sbb bnyk jugak bende yg x dapat dilaksanakan. anyway..saya memanjatkan kesyukuran kepada Allah atas semua nikmat dan pengalaman yang sangat manis ini ;).

doa dan harapan saya untuk menghadapi tahun ketiga perubatan ini, semoga Allah memberikan saya dan semua kawan-kawan saya ketenangan, kesediaan, ketabahan untuk menghadapi satu lg chapter baru dalam hidup ini. semoga tahun ini akan memberikan kami lebih kecemerlangan dan menjadikan kami hambaNYA yang lebih patuh dan taat. saya juga harap saya akan menjadi lebih matang dan dewasa dan mampu handle semua cabaran dan dugaan dgn baik. oyeahhhhh! x lupe semoga kawan-kawan dan keluarga semua dapat berikan dorongan dan sentiasa mendoakan kejayaan saya di dunia dan akhirat. ok!! sayang semua.



p/s : sekarang, dah nak start packing-packing barang. yayyyy! ok, ni part paling sedih actually..huhu. satu bende pasal packing ni kan, selalu je lebih muatan. susah hati betul sbb kalo lebih kg kene bayar (kalo nasib x baik la). harap-harap tak ;P. btw....dgr lagu raya time packing ni boleh meleleh air mata kott ;(. Dendang Perantau saya tujukan utk semua.hehe. bye

Thursday, August 19, 2010

resepi kek gula hangus seroja ;)

assalamualaikum ;).

alhamdulillah dah masuk 9 hari kita berpuasa kan. syukur kepada Allah. actuallykan, semalam terasa nak buat kek.haha. so belek2 la majalah masakan yg ada kat umah ni. then jumpa resepi kek gula hangus yang sangat simple. senang jer. orang bujang pun boleh buat tau. bahan2 die pun ntah2 dah ade dalam peti sejuk korang x. gerenti berselera nak buka puasa nanti.nyum nyum ;). check this out ok. (perkataan seroja tu x de kene mengena dgn rasa kek nih ek. saya saje je letak nak bagi bunyi sedap sikit.hehe)


KEK GULA HANGUS SEROJA


bahan-bahan:
300gm tepung gandum
200gm mentega
i tin susu pekat
7 biji telur
i susu kecil serbuk penaik
i sudu kecil soda bikarbonat
500gm gula
425ml air

cara menyediakan:
1. masak gula sehingga menjadi warna coklat. dah masak gula, tambah sikit air (better boh air panas kot, saya boh air sejuk tapi sekali meletup gula yg tengh mendidih tuh ;P ). then ketepikan sekejap.

2. pukul mentega dgn susu pekat hingga kembang then masukkan telur satu persatu. pukul lagi.

3. pastu, masukkan tepung gandum, serbuk penaik dan soda bikarbonat ( saya boh soda bikarbonat je, kalo x silap same je dua2 nih). pukul lagi sampai sebati. guna mixer lagi senang. x yah pukul2 dah

4. tuang gula hangus yg diketepikan sekejap td dalam adunan dan sebatikan semuanya.

5. lastly, bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 30 minit. agak2 jelah.

6. yayyy!!! dah siap n boleh makan ;))


oklah, nanti kalo ade resepi yang senang n best saya kongsi lagi. selamat mencuba.


p/s: sebenarnyakan, 1st trial saya semalam x jadi sangat pun..sebab saya terlebih tepung n x cukup susu pekat. so die jadi keras sikit n lil bit tawar. tapi tak pe, gagal sekali x bermakna gagal selamnya kan. cuba lagi sampai jadi sedap ok. yakin bolehh!! kalau awak semua buat jadi tahniah lahh. mmg terbaik (^_^). byeee

Thursday, August 12, 2010

bila upin dan ipin puasa ;P

salam ramadhan semua ;)

alhamdulillah setelah lama menanti, Ramadhan tahun ini tiba juga. saya bersyukur masih dipanjangkan umur oleh Allah untuk merasai ramadhan kali ini.tq Allah. paling best puasa tahun ni dapat sambut dengan famili lagi lama compared to last year.hehe..raya tak payah sebut laa.. salam aidilfitri dari perantauan sekali lagi la jawabnya. tahun ni insyaAllah akan jadi tahun ketiga saya raya di bumi ireland bersama kawan-kawan. walaupun sedih jugak tapi actually satu pengalaman yang menarik dan tak akan dilupakan sampai saya tua. ingat lagi waktu 1st time raya di galway, hari raya pertama tu ade lab anatomy..after pakai cantik2 g solat sunat aidilfitri terus je tukar baju masuk lab sebab hari tuh hari pertama jugak kene bedah mayat!! sebak jugak dlm bilik mayat sikit-sikit ;).

tahun ni puasa meriah sikit dengan gelagat so-called 'upin dan ipin' dlm rumah ni. sape lagi kalau bukan hazim dan hatem. si kembar yang banyak kerenah. last year x ingt sangat macam mana diorang puasa tapi hazim kate die puasa sekerat hari je. yo-yo o jer. tahun ni bila dah masuk darjah dua nampak diorang semangat nak puase. saya dan yang lain support habes-habesan la. lagipun dari kecik la kene ajar puase kan so that bila besar jadi soleh. insyaAllah ;). hazim n hatem awal-awal lagi dah tanya betul x niat puasa yang diorng hafal. gud boy! paling lucu biler sampai time sahur. faham-faham jelah kan kalo sahur ni macam mana. diorang bgn paling awal. turun-turun diorang dah ready kat meja makan. dua-dua orang makan sambil mata kejap tutup kejap buka..hehe. tapi tangan still suap nasi dlm mulut. lama betul nak abeskan sepinggan nasi. diorg siap ade spesial menu lagi sbb umi takot diorg x tahan lapar ;)

selalunya, kalau berdua tu balik sekolah, boleh bergegar rumah. x sah kalo x berperang n berkejar satu rumah. yerlahh, nak soh g makan nasi then solat. tu x kira lg biler diorg main aci-aci sembunyi ke apa ke. liat nak makan sbb malas suap sendiri. kalau suap bnyk je makan. tapi semalam sebab diorg puasa, balik je sekolah. suara pun x dengar.haha. tgk2 dua-dua dah syahid. tidur terus. baju sekolah pun x sempat salin kot. kesiann. biler tanya adik tahan lagi x, dua2 ckp tahan n tak nak buke puase. alhamdulillah. 30 minit lagi nak berbuka..dua-dua nampak gelisah.haha. hazim plg kronik. awal-awal lagi die dah duduk kat meja makan. tenung makanan macam tgk apa ntah. tgk sekali lagi, kuih popia feveret die dah dekat sgt ngn mulut, 3 cm pun x sampai. memang budak nih. biler kite alih kuih tuh, die g dekat air pulak. adoiilaa..dua gelas dah cop utk die sorang jer ;)... apa-apa pun , syukur hazim hatem berjaya puasa penuh untuk hari pertama Ramadhan. hari ni pun masih terkawal dan tahan lapar. excited dua-dua orang biler abah janji hadiah lumayan kalau puasa penuh. kire motivation untuk diorg jugak lah. ingt lagi kitorg dulu2 pun, kalau dapat 10 ringgit pun dah kira kaya habes ;P

ermm..harapan saya Ramadhan kali ini lebih bermakna untuk saya dan keluarga serta kawan-kawan semua. peringatan untuk diri sendiri jugak, marilah kita sama2 menambahkan amalan di bulan yang mulia ini supaya mendapat ganjaran dariNya. insyaAllah ;)..jom-jom top-up amalan same-same.

p/s : saya ade pantun untuk awak.. ;))

'berbaju melayu tampak perkasa,
indah dihias bersama labuci,
selamat menjalani ibadah puasa,
di bulan Ramadhan bulan suci '

ampun dan maaf kalau ade salah silap eh (^_^)

Sunday, August 8, 2010

Baling Relief Mission 2010: Erti sebuah kehidupan

assalamualaikum semua ;)

orang kata banyak yang perlu kita korbankan dalam hidup kita ni kalau kita nak berjaya or nak capai sesuatu. ermm..contohnyer masa, wang ringgit, tidur dan macam-macam lagilah kan. tapi memang betul pun, semua bende perlu kan pengorbanan barulah misi hidup tercapai. apapun, yang paling sweet adalah bila kita berkorban untuk kegembiraan dan kebahagiaan orang lain. bayangkan kalau kita ikhlas bantu org lain then kita tengok senyuman orang-orang yang kita tolong tuh, insyaAllah hilang rasa berat hati, malas or letih ;). seronokkkk..hehe. semua ni mmg sangat betul sebab saya sendiri rasa dan alaminya sepanjang seminggu berkampung kat kg. Bukit Iboi, Baling untuk program 'projek permata baling' baru-baru ini. seronokkk sangat!


dah lama actually saya tak join relief mission, last time saya join time kat KMB dulu kat johor waktu banjir besar melanda negeri tuh. so, kesempatan kali ini saya cuba berikan yang terbaik untuk menjayakan program ini. bagi saya, program kemasyarakatan seperti BRM ni banyak mengajar kita tentang nilai sebuah kehidupan dan pengorbanan. kadang-kadang kita terlupa yg ramai lagi orang yg perlukan perhatian dr kita yg mampu ni sebab tak semua nasib orang same kan. bila saya masuk dalam masyarakat dan lihat sendiri perbezaan cara hidup dan pemikiran orang lain, secara tak langsung saya belajar untuk lebih menghargai sesuatu yang saya ada dan mematangkan diri. saya sgt percaya pengalaman seperti ini bukan nyer senang2 boleh dapat dari buku. awak sendiri kene keluar dari kepompong dan bergaul dengan masyarakat dari semua umur. start dari baby sampai senior citizen tau. soft skill ni ;P

biler teringat kat baling kan, saya paling rindu family angkat saya. pak long Ta sekeluarga. ya Allah betapa baiknya diorang sampai saya rasa duduk di rumah family sendiri. waktu nak balik tuh, sebak gilerrr tapi control x nak nangis. sbb nyer kalo saya start nangis confirm payah nak stop.hehe..so saya nangis la sorang2 kejap dlm toilet.haha.. poyo kan. yang paling comel kat rumah tuh adalah si kecil hanan. hari-hari kitorg nyanyi lagu ayam same-same w'pun lirik tunggang terbalik. ahhhhh..rindu hanannnn! die pandai cakap tapi x boleh sebut 'r' dan 'z'. so nama azie jadi ajie. farah jadi falah. panggilan kakak dah hilang dah.lucuuu sgt.



alhamdulillah program yang dirancang macam sukaneka, motivasi, kiosk klinik dan lawatan ke rumah orang miskin berjalan lancar walaupun sederhana. memang mengasah communication skill lah especially klinik. kebetulan hari tuh saya dapat can uruskan both untuk tgk glucose level dalam darah. waktu ni, baru saya rasa betapa mencabar nyer jadi doktor. mmg gelabah la mula-mula sbb dah lama x buat kan, satu lagi biler orang tahu awak adalah bakal doktor, orang akan expect awak tahu semua bende. so, kat both tuh macam-macam soalan la pasal kesihatan nih ditanya oleh pak cik mak cik yang nak cek gula dalam darah. alhamdulillah, saya rasa saya dapat jawab kot soalan diorg dgn konfidennyer.hehe..harap-harap nasihat saya berguna untuk diorg ;P. biler pak cik mak cik bangun dengan senyuman kan, rasa macammmm nak jadi doktor time tu jugak. happy kot.. tapi kene sabar sbb ade 3 tahun lg ;).

paling menyentuh hati saya, waktu melawat rumah orang-orang miskin. menitik air mata melihat pengorbanan dan kesusahan diorang untuk hidup. sebuah famili ni mmg tinggal kat rumah yang sangat usang. lagi sedih bila teringat anak perempuannya yg masih sekolah tapi dah terpaksa tanggung macam-macam dugaan. after dah balik rumah lepas lawatan tu kan, kalo x silap hujan lebat ptg tu..tiba-tiba kawan saya seorang ni cakap, 'apalah jadi kat famili tuh biler hujan lebat mcm ni, rumah diorg mmg tak mampu nak lindung dari basah kalau hujan.' kitorg sangat sedih tapi lagi-lagi-lagi sedih sebab tak mampu pun nak buat apa-apa.;(. saya harap sangat famili tuh tabah dan terus berdoa kepada Allah untuk kesenangan kalau x kat dunia pun kat akhirat nanti, insyaAllah.




banyak sangat lagi pengalaman menarik sepanjang kat baling tapi kalau nak cerita semua tak mampu saya. apa yang penting bagi saya adalah semua pak cik mak cik di baling gembira dengan kedatangan kami dan bantuan ikhlas dr kami. terima kasih kepada semua yang terlibat kerana mengajar saya nilai sebuah kehidupan dan pengorbanan juga ukhuwah yang tak akan saya lupakan sampai bila-bila. doa saya semoga Allah merahmati semua usaha dan pengorbanan kita team Baling Relief Mission dan terus menanam rasa cinta untuk terlibat lagi dengan program sebegini. juga untuk penduduk Kg. Bukit Iboi..semoga Allah membalas budi dan kasih syg kalian semua.


p/s : bila cakap pasal pengorbanan ni kan, teringat ikhmal lakonan fahrin ahmad dalam citer laila asyikin yg berkorban utk laila sampai akhir hayat. hehe..so sweet ;).citer tuh dah abes lorr.

Sunday, July 18, 2010

July yang buzy ;D

salam semuaaa ;)

saya sangat gembira hari ini...yayyyyy! alhamdulillah syukurr..hehe..ptg tadi saya telah berpeluang untuk join satu kem motivasi di SMK agama Wataniah, Machang. setelah lama tidak mengasah bakat bermotivasi untuk adik-adik yang bakal amek SPM, hari ini saya dpt menyumbang sedikit sebanyak pengalaman sebagai seorg calon SPM kepada adik-adik yg bijak bestari itu. sgt bermakna bg saya lebih-lebih lagi saya berkesempatan untuk berkongsi pengalaman belajar di oversea bersama mereka dan saya sgt harap dapat menyuntik semangat adik2 ini utk belajar bersungguh-sungguh dan fly ke oversea. selain dari memberi, saya juga banyak menerima ilmu-ilmu baru dari rakan-rajan seperjuangan, senior2 dan juga adik-adik itu sendiri. alhamdulillah sekali lagi.

adik-adik group saya ;)

barisan facilitators dgn pengetua




actually, bulan July nih..memang saya tak lekat kat umah la. asyik keluar je..haha. tapi bukan gi berfoya-foya tau ;P. summer tahun ni saya banyk habiskan masa dengan join aktiviti dan program kebajikan, motivasi serta program pembangunan diri. syukur sangat2 sebab Allah beri peluang yang tak ternilai ni kepada saya. rasa cuti 2 bulan ini terisi dengan benda2 yang berfaedah sikit, kalau thn lepas saya bnyk buang masa je, tahun ni kira tebus balik la.

sepanjang bulan 6 saya luangkan masa dengan famili dan rest di rumah,hehe.. start je hujung bulan 6 saya join program DIA (weekend with atap hijau) anjuran student from Cork. selang beberapa hari lepas tu, saya dan family ke Jitra, Kedah-tempat kami tinggal selama 13 thn. pegi Kedah sebab kebetulan adik saya , Amir dapat wat law kat UUM. peluang ni x dilepaskan utk berjumpa blk kawan-kawan lama dan sedara mara di sana. abah n umi yg paling happy dapat balik Kedah, hehe.

then saya terlibat dengan program anak angkat di rumah anak yatim bait al-amin, Perak. saya sangat sayang adik-adik saya dirumah anak yatim ini sbb diorg tu berlian yg sangat berharga. kedatangan kami warga Galway utk thn kedua ke sana disambut dengan gembira oleh mereka. rasa tak nak balik pun ade mengenagkan adik-adik yg sgt memerlukan kasih sayang dan perhatian dari kakak dan abang-abang. insyaAllah, kalau dipanjangkan umur saya nak pegi lg Bait Al-Amin.

baru dua tiga hari lepas pulak saya join Kelantan Overseas Gathering yg diadakan di Hotel Raudhah. fuhhh,..rasa bangga melihat anak-anak kelantan yg boleh dikatakan ramai yg akan ke oversea dan sudah ke oversea. memang tabik lahhh!! n hari ini motivasi kat smk wataniah. next stop which is esok akan ke sains faris petra pulak utk kem motivasi jugak..hehe. then, nak g jumpa cikgu2 kat KMB lepas tu terus sambung dgn Baling Relief Mission. iA dlm 3 ogos dah abes sume aktiviti. boleh fokus utk bulan Ramadhan yg bakal menjelang x lama lagi pulak.

with kak pinah

aisyah n asma

with muslimat yg bakal ke oversea


waktu jadi peserta DIA


terasa buzy mengalahkan perdana menteri pulak kan bulan 7 nih. tapi apapun saya sgt bersyukr sebab umi n abah izinkan saya keluar umah w'pun kene tanya banyk soalan dulu.haha.. saya berdoa agar Allah mempermudahkan segala urusan saya dan semua kawan-kawan saya utk terus menyumbang kepada masyarakat. ameen


p/s : bulan puasa ni saya tak nak g mana-mana dah! berbakti kepada umi abah n tok mek tok ayah pulak yerr ;)..lagipun 28 august dah kene balik galway..x sempat raya kat mesia lg thn ni..huhu ;(.. thn ni dah masuk kali ketiga la saya raya kat perantauan..cewahh ;P

Wednesday, July 7, 2010

bawa kereta vs bedah mayat

haha...kelakar betol nak compare perbezaan antara bawa kereta dgn bedah mayat. macam tak ade kaitan langsung kan. tapi tulah yg abah saya tiba-tiba persoalkan!huhuuuu...

abah : biler nak start bawa kereta nih? lesen dah 2 thn ade..
azie: aloooohh abah, dah lama x bawa laa, azi dok ingat doh nak bawa ;P
abah : nanti kite g padang dekat umah, lapang cket nak blajar balik..g bayar lesen tu, setahun dah x bayar
azie: haaaa? sbnrnya bukan tok se bawak tapi azi takuttt la! rasa kalo pegang stereng kete tuh semua kenderaan nak langgar azi..macam mana nih (sambil muncung 14 depa)
abah : bawa kereta pun takut?? bedah mayat tak takut pulokk!!!
azie : hahahha, gelak guling-guling...mana boleh samakan bawa kete dgn bedah mayat..abah nih

saya sebenarnya tak terfikir langsug nak comparekan perasaan takut bawa kete dgn takut bedah mayat..sebab x takut pun bedah mayat..cewaaahh! haha..kelakar giler comparison yg abah saye buat! mcm x logik pun ade ;),,kalo compare takut bawa kete dgn takut labah-labah Logik jugk kot..lol

tapikan, bawa kereta mmg scary lorr..i think this is my greatest fear selepas takut labah-labah..haha. tak tahu kenape takut bawa kete teruk sgt..kalo tak silap, lepas dapat lesen tahun 2005 ke 2006 tuh saya x lah takut sgt..takut sikit-sikit jer. boleh lagi la nak drive sampai uitm machang tuh..tapi lepas balik dr Ireland, takut lebeh plak. yang plg x tahan tu, pegang je stereng rasa macam palpitation teruk giler. macam la nak bawa kereta F1..huhu

tapi apapun, saya cabar jugak diri saya untuk belajar balik bawa kete sebab susahla kalo x pandai bawa kete kan, nak g jalan-jalan pun kene susahkan org lain. sekali - sekala tak pe gak, dah dua kali dua kala maluu la saya. saya rasa yang penting sekarang saye kene cari balik confident yang hilang ntah ke mana utk bw kereta. actually tahu je bw keta x susah, tambah-tambah auto, tapi penyakit apa ntah takut lebih..mcm budak-budak!

emm..mmg nak blajar kete balik nih, tapi tak tahu bile nak start..sume org sibuk dgn keje masing-masing nak sh tlg ajarkan pun..huhu, xpelah..tgklah nanti..tapi janji akan blajar balik sampai pandai bawa kete! yayyyyyyyyy! Ya Allah, bantulah hambaMu ini untuk tak takut bawa kete. ameen


p/s : nanti dah pandai bw kereta nak beli kereta sendiri yang cun-cun ahh, minat giler kat volkswagen beetle yg cute tuh, kalo boleh nak warna putih laa.cewaah! pastukan, satu lagi impian pasal kereta ni , nak cari nombor plat "AZ 1"...HAHAHAHA. OK BYE ;))..HUGS N LOVES TO ALL
chomell sgttt!

Wednesday, June 30, 2010

sujud syukur padaMU

alhamdulillah.. setelah sebulan lebih berdebar-debar menuggu result exam summer lepas, Allah memakbulkan doa saya. malam itu jugak saya sujud syukur pada limpahan rahmatNya kepada saya dan kawan-kawan lain. kami semua lulus exam dan insyaAllah bakal bergelar pelajar tahun ketiga perubatan semester depan. Allahuakbar!

begitu besar bantuan si Pencipta kepada hambanya yang kerdil ini. begitulah perasaan saya setiap kali nak dpt result exam, saya yakin semua ini adalah rahmat dariNya.. bukanlah atas usaha saya semata-mata. bak kata kawan saya, 1 percent tu je usaha kite, selebihnya Allah yang membantu hambanya. saya personally setuju dgn kate-kate ini, kadang-kadang saye rase macam tak dapat je jawab soklan exam tapi dengan berdoa kepada Allah, saya dapat rasakan keyakinan dan ketenangan dalam hati.

diam-diam saya berazam untuk usaha dgn lebih gigih lagi untuk semester hadapan. dah x nak main-main dah..hehe. saye rasa macam main-main cket semester lepas tu yg cuak sangat biler amek exam. mmg exam kali ini saya rasa saya paling cuak n x bersedia. x tahulah kenape..maybe sbb bnyk sgt subjek n grup work kot. tapi apa-apa pun, alhamdulillah saya dah lulus dan tak akan toleh kebelakang lagi..cewahh mcm tajuk filem plak 'jangan pandang belakang' pulak. ;P

sbb result dah kuar saya dengan semangat nyer terus pegi beli buku-buku rujukan yg bakal digunakan utk semester depan kat kedai yg paling femes utk budak2 medic- kedai Kamal. saye beli 5 buah buku- surgical recall, medicine recall, ecg made easy, oxford handboook of clinical medicine n clark n kumar. ohh, patella hammer pun saya beli. boleh thn jugak harga sume barang-barang nih, tapi demi mengejar cita-citaku (ayat poyo..hehe ), ku sanggup bayar walau berape pun nilainyer. satu jerr saya nak pesan, kalo bab-bab buku nih, kiter jangan sekali-kali kedekut tau. sbb ilmu tu lagi berharga dr wang ringgit, betul x kan?

x cukup dgn beli buku, saya dan natrah siap pegi tempah lab coat baru lagi utk digunakan time clinical year nanti, al-maklumlah biler dah msuk 3rd med ni dah mule masuk hospital jumpe patients dgn lebih kerap. kenelah comel-comel cket kan, x sabar pulak rasanye. bukan nak membazir beli yg baru, tapi yg lama dah comot sgt sebab selalu guna masuk lab anatomy utk bedah cadaver..hehe. Ya Allah, ku berharap semoga semua nyer berjalan lancar utk ku dan kawan-kawanku di bidang perubatan nih! ameen..

p/s : DOA ADALAH SENJATA UMAT ISLAM ;)..berdoalah kepadanya, mudah-mudahan kite mendapat apa yg terbaik utk kite di dunia dan akhirat. insyaAllah ;)

Tuesday, June 22, 2010

My TURKEY adventure: CAPPADOCIA


CAPPADOCIA- it means a place of the beautiful horses..but i dun see any of them actually..hehe

macam unta kannn?

from the top ;)

this is the place that i love the most, it is very unique compared to Istanbul with its beautiful scenery and wonderful landscape. Subhanallah. the journey to cappadocia took about 12 hours from Istanbul by bus. it was very tiring but unforgettable experience..haha.. what so special about the bus was, they have bus attendance as if steward..haha. they provide us with free coffee, jus and even some snacks. classss!!

for the first time in my life, i stayed at the cave hostel there. it was a real cave! actually there is so many cave hostels around cappadocia n i guess it is one of the tourist attraction as well. we chose to stayed at Yasin's Backpackers hostel. firstly, me, iffah, yien n farah were really excited to sleep in the cave but during midnight, everyone was like scared as if there was a ghost there. hohoo.. we end up recite a very long 'doa tidur' and of course-no lights off ;P

cave hostel

to make our journey easier, we all agreed to take a tour package which include tourist guide, transportation and also lunch.. the price quite ok laaa ;P. together with our new frens from korea, hong kong, brazil (if i'm not mistaken) and a few more country..we managed to explore some underground cities, hiking at a very beautiful place (cant remember the name..hehe) and also visit the open museum.. actually, there are a few more places that we went but it just not in my mind rite noww..huhuu.



one whole happy grup plus annoying tourist guide, really dislike her for taking my cute hat..haha- (panjang ceritanya)

ohh..one more tourist attraction here is hot ballon air. but we didnt get a chance to try them
becoz it was soooooooooo much expensive about 150euro per person for only one hour. gilerr mahall!!

besides it beautiful scenery, the people there are very generous n really frenly especially their muslims. i still remember this one uncle, name Mustapha (kalo x silap), treat us cay ( tea in turkish) after we perform isya' prayer at one of the mosque there. he can speak english quite well. i did ask how he learned english and he said from tv. amazing ;)

okey, my eyes getting sleepy already..ohhh no!! i have more to share ;(..well, just let the photos do the talk.. maybe next time i'll continue. see yaa..lots of luv from me (^_^)


4 of us at the top of the world ;)

hiking

me n iffah ;)


p/s : kat turkey ni kan, hari-hari brekfast menu same je.. telur,timun, tomato, roti ngan jem and air tea..hehe, tapi sedapp.. syukur alhamdulillah.

Wednesday, June 16, 2010

My TURKEY adventure: ISTANBUL ;)

cintaku tertinggal di turkey ;))...
hehe.. that was my feeling after spending 12 days in turkey with my 5 amazing friends. rasa mcm x nak balik pun aderr..hehe. the jurney was full of challenge, fun, happiness, blaaa...blaaaa and i wud say 'mind blowing'..haha, well, at least to me... kenape mind blowinng??? haaa, u'll find the answer sooon ;)

6 of us: iyien, iffah, farah , azie n dua bodygurad: zain n amin ;)

we all went to turkey right away after our stressful final exam ;). actually we almost cancelled our trip becoz of the volcano eruption that took place in iceland. the unpronounceable volcano coughed up its huge ashes that caused millions of flights had been cancelled or delayed. u see, that is all Allah's power and we as a human being couldnt do anything to stop it even we have what-so-called 'powerful-sophisticated technologies'.. n we definitely shud take lesson of this disaster as well. however..with Allah's will, we all managed to continue our trip to the land full of Islamic history and got a chance to discover the beauty of the Istanbul, Cappadocia and Pamukkale. ( these are the few places in turkey that become a tourist attraction, they have more to offer but we just managed to spent times in these 3 big cities bcoz of time and money constrains;)..haha, actually money matter most =P... ohh, not to forget.. turkish's sumptous traditional foods are worth to try like Baklava, ek mek ( fish sandwich), kebabbb, turkish delight and many more..nyummm!! nyummm!!




okeyy..i knoe it's getting boring..haha..just bare with me lads ;D... ISTANBUL was the first city that we explored. it was really amazing city with beautiful mosques, grand bazaarr (a place that turns me into a very poor girl, hahaaa), historical castle, tomb of the emporers/ sultans like Sultan Mohamed Al-Fatih and their royal family as well as tomb of Abu Ayyub Al-Ansori ( sahabat nabi). me n my frens was so grateful to have a chance to recite surah Yassin to sultan Mohamed Al-Fateh ( a great man who succeed in conquering Constantinople for Islam hundred years ago) just beside his tomb. i really feel like crying at that moment.

this is Sultan Mohamed Al-Fateh's tomb..al-Fatehah


alhamdulillah, we also have the opportunity to visit and pray in Blue Mosque, sultan Suleiman mosque, sultan Al-Fateh mosque and a lot more. one of the best moment in Istanbul was u will hear - laungan azan bersahut-sahutan di udara- from the nearby mosques in every prayer time. it was very soothing and touching for us becoz we dont hear the 'live azan' like that for almost one year in ireland..huhu.. as for myself, i experienced a great moment there when i got a chance to perform my first Jumaat prayer at Blue Mosque after 22 years of living. huhuu...soo touching.
just near the Blue mosque is Hagia Sophia (another historical building- it was a church during byzantine time, turns into a mosque during Ottoman empayar and now become a museum). ohhh, there is one more place around there called Basilica cictern. it has Medusa head inside- this is greek methos if i'm not mistaken.


-the gurlz-

when u are in Istanbul, dont ever forget to let the gentle breeze of the Bosphorus sea to cool ur face by taking 6 hours cruise tour. it's all worth ur money. the six of us really enjoyed our time in cruise except that i fall asleep a couple of time..hahah, naughty me ;P. ermmm what else ekk??...o yeahhh, make sure u dont miss what we called 'turkish dance'( yg orng laki menari sambil pusing-pusing tuhh,hehe)..well, at least u watch it once coz i think nothing so special bout it..like one of my frens said.." alaa, tengok kat you tube pun boleh"..haha. thank god we just watch it for free (ni punn curi-curi tgk =P ) than paying about 90 lira for that dancing.huhu

cantikkan?? amazing bosphorus sea ;)

one more place that is worth to go is DOLMABACHE. it is actually a castle used by the sultans years ago for administration and also as their house if i'm not mistaken. after Kamal at-tarturk took over turkey from Caliphs (Khalifah) system, he also used the castle for the same reason. well, this castle is famous for its wonderful and amazing interior design especially its beautiful chandeliar. waaa...it was really big i wud say but we cant take a photo inside the castle. such a waste..gaggaaga
Dolmabache


fuhhhh.. i guess it will take me the whole day to describe Istanbul, haha.. there are a lot more to tell actually but i just stop here. seriously, it was an unforgettable vacation. i think i will continue my stories bout 'my turkey adventure' soon. next time maybe bout CAPPADOCIA. yayyy;)

another biggest attraction here : cute babiess ;D


p/s : setiap hari kat istanbul, kitorg mcm wajib je makan aiskrim yg dijual sepanjang jln..murah,1 lira ajee...hehe. btw..to make sure ur trip to turkey is all worth it, do make research about all the historical places there okayy!! each of them have its own secret ;)..cheerss


Sunday, June 13, 2010

dah bulan Rejab

tersentak saya tadi biler ym dgn seorg sahabat kamceng saye dr nui, galway..die mengingatkan saye utk berpuasa esok sempena bulan rejab..astaghfirullahalazim, beristighar sekejap sbb x tahu dan tak perasan langsung dah masuk bulan rejab..thnx to iyien ;P..dah 2 Rejab hari ini rupa-rupanya. leka sgt dgn benda-benda lain kat rumah (al-maklumlah cuti panjang :D ) ni sampai terlepas pandang pasal bulan islam.

sebab masih x ngantok2 lagi w'pun dah 2pg, saya pun membaca satu artikel pasal bulan rejab dr laman web kegemaran ;) iluvislam.com. i think it is a nice article that is worth sharing bout this noble month. happy reading to all ;)

Rejab : Pengertian, Peristiwa Penting & Amalan

Pengertian

Rejab bermakna kebesaran atau kemuliaan dan ia membawa maksud bulan yang dibesarkan atau dimuliakan. Masyarakat Jahiliyah menamakan bulan ini dengan bulan Rejab kerana mereka memulia dan menghormati bulan ini dengan
mengharamkan berperang di dalamnya. Dan Rasulullah SAW mengekalkan nama ini dan mengharamkan pertumpahan darah di bulan Rejab. Dan bagi umat Islam, kita memperingati dan memuliakan Rejab sempena dengan peristiwa besar yang berlaku kepada Rasulullah SAW iaitu peristiwa Isra' dan Mi'raj.


Peristiwa Penting

1.Hijrah Pertama Hijrah ke Habsyah (Ethiopia)
Pihak musyrikin Mekah meningkatkan tekanan dan ancaman kepada Rasulullah SAW dan mereka yang beriman kepada Rasulullah SAW pada ketika itu. Ada di kalangan sahabat yang mengadu kepada Rasulullah SAW tentang derita yang mereka tanggung lalu Rasulullah SAW memerintahkan agar mereka berhijrah ke negeri Habsyah.

Tujuan hijrah ini adalah untuk
menyelamatkan iman dan keselamatan diri di samping untukmencari tapak baru untuk Islam bertapak dan menyusun langkah untuk agenda seterusnya. Diantara mereka yang berhijrah ke Habsyah ialah Saidina Othman RA dan istrinya Roqiah anak Rasulullah SAW. Jumlah mereka adalah 14 orang termasuk 4 orang wanita. Habsyah dipilih adalah kerana rajanya dikenali dengan toleransi dan sikap terbukanya.

2. Isra' dan Mi'raj
Isra'dan Mi'raj ertinya Rasulullah SAW dijalankan dari Mekah ke Baitulmuqaddis di waktu malam dan diangkat ke langit bertemu Allah SWT dan untuk mengambil kewajipan solat 5 waktu dari Allah SWT. Dalam menentukan tarikh bila berlakunya peristiwa ini, sebahagian ulama mengatakan pada 27 RabiulAkhir; sebahagian ulama mengatakan pada 17 RabiulAwal; sebahagian ulama mengatakan 29 Ramadhan; sebahagian ulama mengatakan pada 27 Rejab dan sebahagian ulama yang lain mengatakan pada tanggal-tanggal selain dari yang tersebut.

Menurut Chalil, 1999 sebagaimana yang dijelaskan oleh Dr.(H) Hj. Kassim Bahali, ada setengah ulama mengatakan pada malam tanggal 7 RabiulAwal. Adapun yang terbanyak ialah golongan yang mengatakan pada tanggal 27 Rejab, sekalipun tidak dengan alasan yang kuat.

Tahun berlakunya juga terdapat perselisihan pendapat ulama, ada sebahagian yang mengatakan pada tahun ke 5 dari Bi'tsah (tahun mula diutusnya peribadi Nabi), sebahagiannya berpendapat pada tahun ke 12 dari Bi'tsah; sebahagiannya berpendapat pada tahun sebelum Nabi hijrah ke Thaif, sebahagian berpendapat pada tahun ketiga sebelum hijrah Nabi S.A.W ke Madinah dan ada yang sebahagiannya pula berpendapat lain dari semuanya itu. Bagaimanapun seorang ahli sejarah Islam bernama Ibnu Saad telah mencatatkan dalam kitabnya "At-Tobaqatil Qubra", bahawa berlaku israk mikraj terhadap Nabi s.a.w. ialah pada lapan belas bulan sebelum Nabi S.A.W. hijrah ke Madinah dalam satu peristiwa yang amat bersejarah itu.(Tazkirah, Pusat Zakat N. Sembilan)

3. Perang Tabuk
Tabuk adalah mengambil nama sempena nama satu tempat di Utara Semenanjung Arab di mana Rasulullah SAW dan
30 ribu tentera Islam berkumpul. Tidak berlaku pertempuran kerana tentera Rom telah melarikan diri kerana takut dan gerun kepada kekuatan dan kecekalan tentera Islam yang sanggup menghadapi berbagai kesukaran.



4. Pembebasan Baitul-Muqaddis
Baitul Muqaddis telah dibuka pada zaman Saidina Umar Al-Khattab RA di zaman pemerintahannya. Akibat kelalaian dan perpecahan uamat Islam di zaman pemerintahan Abasiyah, umat Kristian (tentera Salib) telah melakukan serangan demi serangan ke atas Baitul Muqaddis dan akhirnya dapat menawan kota suci Baitul Muqaddis setelah 500 tahun dikuasai oleh pemerintahan Islam. Tentera Salib telah menduduki Baitul Muqaddis hampir 60 tahun sebelum dibebaskan kembali oleh panglima Islam terkenal Salehuddin Al-Ayubi. Beliau telah berjaya menawan kembali Baitul Muqaddis dari tangan tentera Salib pada hari Jumaat, 27 Rejab 583H. Dan pada tahun 1967 bersamaan 1387H umat Yahudi pula menawan Baitul Muqaddis (Palestin) dan menamakan negara baru mereka dengan nama Israel.

5. Lahirnya Imam Syafie RH.
Nama sebenar Imam Syafie RH ialah Muhammad bin Idris. Beliau lahir di Ghuzah, Palestin pada tahun 150H bersamaan 767 Masehi dalam bulan Rejab. Beliau adalah salah seorang dari empat imam mazhab yang besar dalam dunia Feqah. Malaysia mengamalkan mazhab Syafie. Diantara peninggalan imam Syafie RH yang tiada ternilai harganya dan menjadi rujukan sehingga sekarang ialah kitab al-Umm.


Amalan


Tiada amalan khusus untuk bulan Rejab yang diriwayatkan dari Rasulullah SAW yang dijumpai di dalam mana-mana hadis shahih. Penulis berpendapat ada hikmahnya kenapa Allah SWT, Rasulullah SAW dan para sahabat RA tidak memberitahu tarikh dan tahun berlakunya peristiwa Isra' dan Mi'raj. Rasulullah SAW tidak mahu umatnya menetapkan ibadat-ibadat tertentu di bulan Rejab khasnya pada hari dan malam berlakunya peristiwa Isra' dan Mi'raj itu.

Ini untuk mengelakkan berlakunya perkara-perkara yang diada-adakan (bid'ah) dan perbuatan membeza-bezakan kemuliaan satu-satu bulan. Namun begitu ada pendapat yang meriwayatkan tentang amalan-amalan sunat tertentu seperti solat sunat Rejab, puasa Rejab dan umrah Rejab. Pendapat ini adalah bersandar kepada hadis-hadis lemah.

Terlalu banyak amalan-amalan sunat yang umum yang masih kita belum berkesempatan untuk mengamalkannya boleh kita praktikkan di bulan Rejab ini sebagai
persediaan kita menjelang Ramadhan al-Mubarak. Diantaranya solat malam, qiamul-lail, puasa Isnin dan Khamis, tadarrus al-Qur'an dan lain-lain lagi.


p/s : hopefully kite sume mendapat kebaikan darinya insyaAllah... saya dah x sabar dah nih nak tggu bulan Ramadhan ;)...tapi dis year x sempat jugak raya di malaysia..huhu. oklahh sumee..selamat beramal ;)



Thursday, June 10, 2010

review buku 1: 40 hadis tentang peristiwa akhir zaman


alhamdulillah syukur kpd Allah kerana masih memanjangkan usia saya dan keluarga saye sampai ke hari ini. sayu hati biler baca keratan akhbar harian metro 9 jun dan 10 jun tentang kemalangan ngeri yang meragut nyawa saudara-saudara kite di malaysia. paling sedih tentang kematian 6 sekeluarga yg bertembung dgn lori kalo x silap saye di lebuhraya kuantan-segamat semlm. tu tak kire lagi saudara2 kita di Gaza yg saban hari terkorban dek kerana peluru-peluru kejam israel laknatullah. semoga Allah merahmati mereka semua dan ditempatkan di kalangan hamba-hambanya yang soleh. al-fatihah..

salah satu target saya utk summer holiday nih, saya nak baca sebanyak mungkin non-medical books x kiralah novel ke, motivational book ke dan yg paling penting buku2 agama yg boleh menghidupkan jiwa kita dr kosong dan mati. alhamdulillah, semalam saya berjaya habiskan satu buku yg sangat-sangat bagus dan bnyk isi-isinya mampu memberi kesedaran kepada pembaca jika difahami dgn sebaik mungkin. so saye nak sharelah dgn sume2 org ;) tajuk buku ialah 40 hadis tentang peristiwa akhir zaman, susunan Abu Ali Al Abanjari An Nadwi. buku ini dibeli oleh abah saye pada thn 2001 dan baru skrg saya baca setelah jumpa buku ini terselit dlm timbunan buku2 lain .. ;P

sebanyak 42 hadis tentang peristiwa akhir zaman dikupas dengan ringkas, padat dan senang difahami oleh pembaca. setiap satu hadis dari Rasulullah s.a.w yg terkandung dlm buku ini sangat kene dengan keadaan umat Islam zaman sekarang. menurut penulisnya, segala permasalahan yang dihadapi oleh umat Islam sepanjang zaman, baik yang telah lalu, sedang dan akan datang, semuanya telah diterangkan oleh baginda Rasulullah s.a.w dan tidak ada satu pun yang tertinggal.

bagi saya sendiri, sewaktu saya membaca buku ini..banyak sangat perkara-perkara yg diberitahu oleh Rasulullah akan berlaku di akhir zaman sudah pun berlaku di zaman kita sekarang. cuma mungkin kite je sedar atau tidak. gerunnnnnnnn!!!!! antara hadis yang paling beri kesan kepada saya adalah:

Hadis ke-35 : Lima belas maksiat yang menurunkan bala

ertinya:
daripada Ali bi Abi Talib r.a Rasulullah s.a.w bersabda: "apabila umatku telah membuat lima belas perkara, maka bala pasti akan turun kepada mereka, iaitu:

1. apabila harta negara hanya beredar pada orang-orang tertentu.
2. apabila amanah dijadikan suatu sumber keuntungan.
3. zakat dijadikan hutang.
4. suami memperturutkan kehendak isteri.
5. anak derhaka terhadap ibunya.
6. sedangkan ia berbaik-baik dengan kawan-kawannya
7. ia suka menjauhkan diri daripada ayahnya.
8. suara sudah ditinggikandi dalam masjid.
9. yang menjadi ketua satu kaum adalah orang yang terhina di antara mereka.
10. sesorang dimuliakan kerana ditakuti kejahatannya.
11. khamar (arak) sudah diminum di merata tempat.
12. kain sutera banyak dipakai(oleh kaum lelaki)
13. para artis-artis disanjung-sanjung.
14. muzik banyak dimainkan.
15. generasi akhir umat ini melaknat (menyalahkan) generasi pertama (sahabat).

maka pada ketika itu hendaklah mereka menanti angin merah atau gempa bumi atau pun mereka akan dirobah menjadi makhluk lain".
(H.R. Tirmizi)

kawan-kawan, daripada satu hadis ini sahaja saya yakin semua orang setuju yang kebanyakan drpd 15 perkara ini sudah pun berlaku dimana-mana termasuk Malaysia sendiri. adakah kita nak tggu sampai ANGIN MERAH musnahkan kita semua baru nak sedar..huuhuu, nau'zubillah.. takut waktu tuh taubat kite sudah tidak diterima oleh Allah..

antara hadis-hadis lain menceritakan tentang: peperangan demi peperangan, masa akan menjadi singkat, seluruh dunia datang mengerumuni dunia Islam,peperangan di kawasan sungai Furat(Iraq) kerana merebuti kekayaan, ulama' tidak dipedulikan dan bnyk lagi.

saya sangat recommend buku nipis ini untuk bacaaan kawan-kawan sebagai salah satu cara untuk muhasabah diri dan iman masing-masing ;)..jom same-same usaha utk improve diri kita ek ;)

btw, ni gambar buku tuh...


p/s : sedang berusaha menghabiskan buku seterusnya....yipppiieee ;))

Thursday, June 3, 2010

yayyyyy!!! dah sampai rumahh ;)

assalamualaikummmmm...waaaaa lamanyer x buka blog sendiri..hampir2 lupe saye ni ade blog ;P. alhamdulillah setelah bertgkus lumus di galway belajar medic akhirnya summer holiday yg dinanti-nanti dtg jugak kan. w'pun saya rasa sume org gembira cuti tapi sbnrnyer saya yakin sayalah yg paling gembira..haha...tapikan dlm gembira saye cuakk gilerr sbnrnye! takoot result exam 24 jun nih. dlm hati Allah je tahu mcm mana rasa. semoga Allah permudah kan segalanya utk saya dan kawan-kawan yg lain. ameen. doakan kami ek ;)

sampai je kat airport klate tercinta, saya dah nmpak dah umi ngan abah dah tggu dgn muka syukur nmpak anak dara diorg selamat sampai..hehe. yg saye terkejut abah kurussss!! rahsia abah kurus x lain x bukan sebab hobi baru die skrg iaitu cycling. fuhh..jgn main2 abah siap ade basikal baruu complete dgn topi, sarung tgn, spec hitam n sume2 lah. kagum..pandai abah jaga kesihatan. x perlu tggu azi jadi doctor =P. umi pulak mantain je mcm biase. rahsia umi mantain kompem sebab melayan anak kembar bongsu diorg merangkap adik saye yg teramatlah nakal.

sebut pasal si twin nih, diorg la yg plg happy kalo saye blk. sebabnyerr dpt bnyk hadiah. yerlah dah nama pun adik bongsu. sape x sygkan. this year dua2 dpt jersi bola ireland n t-shirt istanbul. melompat! balik je sekolah terus pakai jersi ireland diorg. yg plg x tahan, hari-hari nak makan suap..hehe. tapi seronok gak suap2 diorang nih, dah lama sgt x layan diorg. sambil suap sambil kejar diorg kelliling rumah. nakal sgt! kdg2 tu rasa nak telan je dua-dua org =P.. satu lg pasal hazimn hatem nih..byk cakap n suke nyanyi. satu hari tu, bgn pagi nak g sekolah boleh duet lagu faizal tahir dlm bilik air same-same. adoiii laa..hahha. nak marah pun x jadi sbb lucu =D


adik aliah pulak nak nmpk semakin remaja skrg..kalo die tahu sy kate die remaja kompem kene marah. sensitip isu2 remaja nih.. sbb die ingt kalo dah remaja x leh nak manja2 ngn abah dah..haha..kalo nak tahu, dari kecik sampailah skrg kitorg dua mmg suke gaduh w'pun beza umur 11 thn. tapi gaduh2 manje lah.. abah kate kitorg dua mcm anjing ngn kucing. haha.. sape ntah kate saye suka nyakat aliah sbb saye jeles biler umi lahirkan aliah sbb b4 nih sayelah anak pompuan hj mansor yg bongsu..kire merampas takhta la! ngarut betol.

kak yana, n lagi dua hero kat umah- zhafran n ikhwan x bnyk berubah. sume saye rase dah nmpk matang..huhu. dulu ingt lagi time kitorg kecik-kecik. comot jer. skrg sume dah besar. kak yana dah stat praktikal akauntan die. zhafran tggu nak masuk u. ikhwan alhamdulillah dpt masuk sekolah tahfiz. ingt lagi abah dulu selalu sebut2 kalo boleh nak ikhwan jadi ustaz. skrg, Allah dah makbulkan doa abah. saye harap sgt kitorg adik beradik akan banggakan umi n abah dlm bidang masing2 dan dr segi akhlak jugak. ameen ;)

saya bersyukur sgt pada Allah dipanjangkan umur n dimurahkan rezeki utk balik malaysia lagi thn nih. tapi saya tetap sedih dgn nasib adik-beradik n famili seislam saya di Gaza, Palestin. saya berdoa agarAllah sentiasa melindungi mereka dari kekejaman israel laknatullah. dan semoga semua yg menyertai misi bantuan ke Gaza selamat. malu sbnrnyer bile fikirkan hny mampu mengirimkan doa utk mereka, tapi sekurang-kurangnya usaha kite ade. ohh, sblm saye lupa, jomm kite sume pakat boikot barang2 israel yer dan jgn lupa sentiasa solat hajat utk penduduk palestin jugak. semoga dgn ini, kita akan sentiasa muhasabah diri kita n mengambil iktibar dgn semua yg berlaku kepada saudara kita. kite x tahu nasib kita macam mana esok lusa. semoga kita semua sentiasa berada dlm kemanisan iman dan amal ;)

p/s : satu bende yg saye plg suke biler blk mesia adalah makanannyerr..sedappp!! so far seminggu balik nih steamboat, ikan keli masak cili api, nasi kerabu, roti canai, teh tarik n bnyk2 lagi dah rasadahh ;). alhamdulillah syukur. hopefullly jgn lah jadi gemokk kan..huhu minta simpang =P

Tuesday, March 16, 2010

nak nangisss..

yerr saye mmg nak nangis sekrang nih!!! sebabb ape?? sebab dah lama x nangis..hehe..bnyklah sebabnyer.. paling nak nangis sbb takott exam dah nak dekat, pastu mcm kelam kabut sikit lately, rase mcm x cukup tgn nak wat semua bende..ya Allah, hambamu ini mohon kekuatan.

saye tahu, mesti ade yg penah kate kan, "alaaa, budak perempuan ni selalu je nak nangis, cket2 nak nangis..mcmlah nangis boleh selesai masalah"..tau x saya marah sgt kalo ade org yg kate mcm tu, mcmlahh die x penah nangis kan. tu kecik2 tu nangiss boleh.besar2 pon boleh jugak la kann..ape ingt kite nangis saje2 ke?? *emo pulak* =P

sambil2 rase nak nangis nihkan, tiba2 saye terjumpa satu artikel dlm iluvislam tajuk "KENAPE PEREMPUAN SUKA MENANGIS??"..haaa, terjwab soalan sape2 yg suka tanye nih..bace ehh =D

Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya, "Ibu, mengapa ibu menangis?"
Ibunya menjawab, "Sebab ibu adalah perempuan, nak." "Saya tidak mengerti ibu," kata si anak. Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. "Nak, kau memang tak akan mengerti…"

Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. "Ayah, mengapa ibu menangis?" "Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas," sang ayah menjawab. "Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan."

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, dia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, "Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?" Dalam mimpinya dia merasa seolah-olah mendengar jawapannya:

"Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama. Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

"Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.

"Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

"Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.

"Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.

"Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya. Sebab bukannya tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak.

"Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

"Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah "air mata kehidupan."


haaa mcm maneee?
terjawab x persolan itu =))...mcm mana pun kite kene kuat semangat walau besar mana pun masalah sebab Allah sentiasa bersama hambanya yg memerlukan *pesanan utk diri sendiri jugak*, keep on praying ok!!! gud girl stay strong!! fightinggg...

al insyirah: 5

"surely with difficulty is ease"




Friday, February 26, 2010

Ya Rasulullah

salam maulidur rasul~

sekadar ingin berkongsi satu video yg sgt meruntun jiwa tapi insyaAllah sgt mendalam message yg cuba disampaikan... =)

Monday, February 22, 2010

petua mencuci hatii

salam semua...apa khabarr iman masing2 =)??hehe... lamenyerr x buka blog sendiri sampai terlupa pasword..hehe

x pasal2 saye kene create pasword baru td..selekeh betol =P...

bosan2 study pathology nih (padahal stuck kat page same sejam dah) saye pun buka laa playlist lagu nasyid..cewahh, asyik2 lagu jiwangg je kann!!! tb2 dgr lagu tombo hati, sape penah dgr lagu nih?? alaaa...nyanyian opick tuu.. bagus lg nih, bnyk bg peringtan kat saye..dalam lagu nih opick nyanyi ade 5 tombo (ubat) hati...

1) baca quran dan maknanya

2) solat malam ( bukan isyak je tau, yg ni wajib ehh..maksudnyer qiam yerr =P )

3) berkumpullah dgn orang soleh .. (jangan dok ponteng usrah yerr)

4) banyakkanlah berpuasa

5) zikir-zikir selalu yerr

tu dari lagu opick...saye penah gak bace 17 petua mencuci hati dr Dr. Fadzilah Kamsah..x cukup 5 ubat, ade 17 lagi care nak cantikkan hati nih

1) Dirikan solat dan banyakkan berdo’a – Ini adalah salah satu
kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo’a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih"

2) Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X
sebelum tidur, Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping
dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.


3) Solat taubat – Selain daripada memohon keampunan, dapat
mencuci hati dan menenangkan minda.

4) Membaca Al-Quran – Selain dapat mencuci hati juga
menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang-kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.

5) Berma’af-ma’afan sesama kawan setiap hari – Semasa meminta maaf perlu sebutkan.

6) Bisikan kepada diri perkara yang positif – Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah "Aku sebenarnya……(perkara yang elok-elok belaka)

7) Program minda/cuci minda – Paling baik pada waktu malam
sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak
aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat,
aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum
tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya -
CUBALAH!!

8)Berpuasa – Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.

9) Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa)

10) Kekalkan wuduk

11) Bersedekah

12) Belanja orang makan.

13) Jaga makanan – jangan makan makanan yang subhat

14) Berkawan dengan ulama

15) Berkawan dengan orang miskin (menginsafi)

16) Pesan pada orang, jadi baik

17) Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut…dsb), jangan dengar orang mengumpat.

bnykkan kann?? tapi jgn risau kawan2...kita mampu melakukannyerr..positive thinking =)

oklah..tu saje kali ini..sebelum tuh..saye nak share satu hadith nih....teka eh hadith number brp nih,hehe..nanti saye cakap

"....Dan ketahuilah pada setiap jasad itu seketul daging. Andainya ia baik, baiklah seluruh jasad itu dan sekiranya ia rosak maka rosaklah seluruh jasad itu. Itulah hati. ‘..

selamat mencantikkan hati semua =)..

Monday, February 1, 2010

kehilangannn....

rase macam baru je habes zaman sekolah, paling x leh lupa sepanjang 5 thn kat SAINA...bnyk sgt2 kenangan pahit manis bersama kawan-kawan lebih2 lagi dgn geng FORTRESS 0105..dengan mereka inilah saye membesar dan mengenal erti persahabatan, erti memberi, erti kasih sayang dan mcm2 lagilah..

habis je SPM sume org bawa haluan masing2..tapi, x pernah hati ini melupakan kenangan-kenangan manis sepanjang berada di saina. boleh dikatakan batch kitorg sgt2 rapat, selalu kumpul balik ramai2 walaupun dok jauh, study jauh..tapi mesti wat reunion. kalo dah jumpa bnyk lah cerita-cerita terbaru yg keluar pasal semua org satu batch...rinduu sgttt dgn semua. plg kelakar bile ade yg cadangkan lepas 10 thn nanti wajib wat reunion yg besar-besaran. time ni sume kene dtg bw anak masing-masing...hehe( x ingt sembng ngn sape pasal ni, tp adelah).. time reunion ni semua org satu batch mesti dtg, x nak tertinggal seorang punn...

tapi...saye tahu perancangan Allah itulah yg terbaik, walaupun hati susah nak menerima kehilangan sahabat yg saya sayang, tapi saya redha..Ya Allah, rase baru saje dapat berita tentang pemergian arwah ayan thn lepas..time tu saye dah dekat Ireland. walaupun x rapat sangt mcm kawan2 yg lain tapi arwah tetap kawan saye yg saye kenal, penah bersembang, gelak same2.. kadang2 ade jugak saye buka facebook arwah.. saye pun x tahu knp..waktu saye dapat berita arwah kemalangn dr herr azhar, saya rase mcm lemah lutut. x tahu nak wat ape, nak pegi melawat mmg lah x dapat sbb saya bukan kat malaysia. hanya al-fatihah dan yassin saya dapat sedekahkan.

tiba2..beberapa hari lepas, saye dikejutkan lagi dengan pemergian seorang sahabat saina saya, afif asyraf atau acap. time tu pipah cork kol saye sebab saye dah pesan kalo ade brt ape2 pasal acap tlg beritahu. saye tahu dia sakit, dan tgh kritikal kat icu. die kene jangkita bacteria. waktu saya baca faceboook acap, kakak die cakap die kene leptospirosis. terus saye google pasal penyakit ini. waktu tu, dalam hati saya hanya Allah yg tahu betapa takotnya saye bile baca pasal penyakit ini. saya x putus2 doa supaya acap sembuh. tapi, waktu dapat panggilan dr pipah..saya dah x sedap hati sampai lah pipah cakap berita yg sgt2 sedih ini. time tu saye x mampu pun nk cakap apa2..saya nak menangis sebab saye dgr pipah pun mcm menangis.

acap seorg kawan yg sgt2 baik. tanyalah sape2 pun. saye tahu saye x pun rapat sgt dgn acap..tapi kitorg penah satu study grup time form 3. saye ingt lg, waktu ade kem f3 kat gunung jerai, acap dtg kat saye n cakap dia satu grup ngn saye sebab saye ketua time tu. bile masuk f4, alhamdulillah keputusan PMR kitorg bagus. acap dtg cakap terima kasih kat saye sebab bnyk share ilmu dgn die, time tu saye x rase apa pun...sekrg bile ingt balik, ya Allah..acap ni mmg sgt baik dan menghargai pertolongan kawan2 die.. x penah rasenyer saye nampk die marah kat org..muka die sentiase senyumm..

x sangka, saye dah kehilangan dua orang sahabat yg saye syg atas nama Ilahi.... saye tahu ajal maut di tangan Allah. mana tahu esok lusa masa saye pulak sampai..saya takuttt..tapi saye yakin perancangan ALLAH adalah yg terbaik.. kepada kawan-kawan, ketahuilah.. kehilangan sahabat yg kita sayang ini banyak memberi pengajaran dan iktibar kepada kita yg masih bernafas di bumi Allah ini. saya seru kepada diri saye sendiri dan sahabat2 lain, marilah kita muhasabah diri kita. cukupkah bekalan kita untuk bertemu dgn-NYA andai masa kita tinggal sedikit lagi?? saye tidak tahu biler, kita semua tidak tahu biler masa kite..apa yg saye tahu, kita kene bersedia. kita kene mengubah diri kita menjadi yg lebih baik. kita kene cukupkan bekalan kite utk bertemu dgn Allah suatu hari nanti.....dann, sayangilah, hargailah orang disekeliling kita sementara masih diberi peluang..

kepada azmir syazwan dan afif asyraf...semoga roh kalian ditempatkan dikalangan org2 yg beriman...al-fatihah...ketahuilah sahabat-sahabatmu ini akan sentiase mendoakan kesejahteraan kalian..semoga kita akan bertemu di al-jannah suatu hari nanti..ameen.

firman Allah dari surah Al-Imran ayat 185...
Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam surga, maka sungguh ia telah beruntung. Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan.

coretan dari seorang sahabat yg merasa kehilangan~

Monday, January 25, 2010

shhhh...rahsia bulan kelahirann

salam semua..=)

ni macam lucu sikit, hehe..xde..saye sebelum nih sukalah dgr n tgk motivational talk dr dato' dr. fadzilah kamsah..beliau ni bnyk buat kajian tntang personaliti orang x kiralah melalui handwriting ke, bulan kelahiran n mcm2 lagilah. saye saje je nak share pasal rahsia bulan kelahiran sebab kajian ni sgt2 menarik..kalo x salah dia wat kajian mengenai personaliti berdasarkan bulan kelahiran ni selama 25 thn..bg saya, bukannyer kite percaya sepenuhnya tp kita boleh compare sifat2 yg dilistkan tu dgn diri kita sendiri..conthnya kalo ade yg baik kita kekalkan kalo ade yg kurang baik kita cuba betulkan ok... sebab saya lahir bulan oktober, saya nak share yg oktober dululah..nak tgk kena x dgn diri saya..haha

OKTOBER

* Suka berbual. ( alamakkk..yg ni sgt betull =P)
* Suka orang yang sayang padanya. (mestilahhkannn)
* Suka ambil jln tengah. (erkk, x sure)
* Sangat menawan & sopan santun. (cewahhh, anda mampu menilainyer ;)
* Kecantikan luar & dalam. (alhamdullillah..berusaha ke arah ini)
* Tidak pandai berbohong & berpura-pura. (mcm betull..haha)
* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan. (yes i am)
* Sentiasa berkawan. (betul jugak)
* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama. (huhu...sgt setuju, iyien pun kata)
* Cepat marah. (erkk...lambat sikit nak marah org)
* Macam pentingkan diri sendiri. (kadang2 yer kot)
* Tidak menolong orang kecuali diminta. (ishhh, perlu elakkan!!!)
* Suka melihat dari perspektifnya sendiri. ( mungkinn )
* Tidak suka terima pandangan orang lain. ( yg ni macam x, saye rase sy lg bnyk dgr pandangn org lain)
* Emosi yang mudah terusik. (sangatttlahhhh!!!)
* Suka berangan & pandai bercakap. (hahha, tepatt sekali tapi x tahulah pandai ckp ke or bnyk ckp.. =P)
* Emosi yang kelam kabut. ( betulll,betull, betull =P)
* Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan). (adalah sikit2)
* Suka melancong, bidang sastera & seni. ( yg part melancong tu betul)
* Pengasih, penyayang & lemah lembut. ( hehe, yeinn kata ade..yien kata!)
* Romantik dalam percintaan. ( erkkk no comment..mungkin kot, x sure jgk saye..hehe)
* Mudah terusik hati & cemburu. ( betulll, tapi cemburu bertempat eh)
* Ambil berat tentang orang lain. ( ha'ahh)
* Suka kegiatan luar. (yesss, suke outdoor)
* orang yang adil. (yg ni x sure plak)
* Boros & mudah dipengaruhi persekitaran. (kadang2 yer bile terpegi shopping =P)
* Mudah patah semangat.. ( berpantang ajal sebelum maut, hehe.. x sekali-kali mudah =P..fighting!!! )

menarik x?? haha...kawan2 cubalah tgk bulan masing2...yg baik kita kekalkan yg x baik kita cuba improve ehh =)..Lagipun kita boleh uji whether kite kenal x kawan2 kita cmne..best kan?

p/s: saye ngn iyien boring2 td cek utk sume batch kitorg kat nuig( zain, muyih, kyie, amin,gg, hann, yana, farah, iffah, suha, natrah, izzah)..haha..hasilnya sgt lah memeranjatkan sbb mmg ade la sifat2 tu kitorg rasa terutamanya utk dayana ( amponn yer yana), zain ( ko plg kene skali kitorg dua rasa)..x caye kee?? try tgk sndiriii...cek link nih :http://www.tanyasifu.com/forum/motivasi-inspirasi/381-rahsia-bulan-kelahiran-dato-dr-fadzilah-kamsah.html

sekadar berkongsi sebab tgh ngantukk...nite2..esok g klas dgn semangatt sume eh!!!!! =)